Снимка: Getty Images/Guliver Photos
fallback

Увеличението на цената на природния газ от 1 октомври ще бъде под 9 %. Това показват разчетите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Според председателя на държавния регулатор Ангел Семерджиев ще е почти невъзможно да се задържи увеличение под 5%. Ако това все пак стане факт, топлата вода и парното няма да поскъпнат.

Миналата седмица „Булгаргаз" поиска скок на цената с близо 14 на сто, което е отстъпка с 6% от предишната прогноза на доставчика.

„Все още анализираме предложението на "Булгаргаз" за поскъпване на синьото гориво с 13,86 на сто за четвъртото тримесечие на тази година и търсим резерви, така че увеличението да е по-малко“, заяви Семерджиев.

Според него няма как комисията да одобри ръст на цената на природния газ от близо 14 %.

Прогнозата на регулатора за поскъпване на цената на природния газ с до 9%, означава и увеличение на цените на топлофикационната услуга в различна степен за отделните дружества.

В столицата например такова увеличение би довело до средно поскъпване на парното и топлата вода с до 5%.

„Всички останали ценови компоненти на топлофикациите са фиксирани за двугодишен период, но при изменение на цената на горивната компонента с над пет процента трябва да се промени и цената на парното, защото около 70 на сто от нея е стойността на горивото - природен газ“, обясни Семерджиев.

Резерви за по-ниско увеличение ще се търсят по посока на задържане на част от недовзетия приход на "Булгаргаз", както и по отношение на разликите в курса лев-долар.

„Трябва обаче да се вземат предвид договорите на "Булгаргаз" с доставчици, в които цената на газа се изчислява според цените на петрола на Средиземноморския пазар, а те през последните девет месеца са се повишавали“, припомни Семерджиев.

В същото време стана ясно, че събираемостта на топлофикационните дружества не се е подобрила съществено, а те продължават да се затрудняват в изплащането на дължимото към "Булгаргаз".

Според данните на ДКЕВР обаче нито "Булгаргаз", нито топлофикациите са заплашени от фалит.

Регулаторът ще търси възможности да задържи цената на топлоенергията през целия отоплителен сезон, увери Семерджиев.

На 19 септември ще е готов доклада на работната група за новата цена на природния газ, след това ще има открито заседание, Консултативен съвет и преди края на месеца ще обявим цената на газа за четвъртото тримесечие на 2011 г, разясни процедурата председателят на ДКЕВР.

В края на срещата Семерджиев заяви, че предстоящите избори нямат връзка с определянето на цените, още повече, че доставчикът редовно атакувал решенията на регулатора в съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

ohoboho

преди 13 години

ne ste dobre vie neka se ka4va vsi4ko az pak ste sam dovolen.4akam s netarpenie hlqba da stane 5lv. a mlqkoto 6lv.Togava ste sam dovolen za vsi4ko

42

Плевенлиев

преди 13 години

Благодаря ви, ГРОБ!

41

Анонимен

преди 13 години

Туй се вдига, онуй се вдига, само заплатките седят на едно ниво от 2 години. Какво стана с Бойковите обещания?

fallback