Снимка: Dnes.bg
fallback

В Ямболския парк се изсичат здрави, многогодишни дървета. За това алармираха жители на града, след старта на проект за възстановяване на градската градина и парк Боровец.

Градската градина на Ямбол е една от малкото, разположени на естествен остров в река Тунджа, и там виреят различни дървесни и храстови видове.

По проект е предвидено да бъде извършена санитарна сеч на изсъхнали, болни и с изчерпан капацитет дървета. На тяхно място ще бъдат залесени близо 300 броя иглолистни и широколистни видове и храсти.

Според запознати с лесовъдната дейност обаче се изсичат и здрави дървета, с цел добиване на строителен материал и за огрев.

Протест и подписка за спиране на безогледната сеч в градския парк започват в Ямбол от утре. По-рано през деня изсичането на дървета бе преустановено след намесата на част от общинските съветници и предизвиканата проверка на служители от Областната инспекция по труда.

Съветниците настояват да получат  пълната документация по проекта в частта „Озеленяване“, информация за фирмата изпълнител и условията по договор с нея, за броя на предвидените за изсичане дървета, за количеството добита вече дървесина и дали маркиралия дърветата има компетенциите за това.

Ако казусът около градската градина на Ямбол не бъде решен, граждански инициативен комитет е готов да преустанови изсичането на здравите дървета с жива верига.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Ония другия

преди 11 години

Малко спорен репортаж, защото тия дето скачаха на протест сега се радват на парка, нали. Ама на българска работа. Не оставяме хората да си свършат работата.

12

Димитров

преди 12 години

Е и това унищожи този човек , кой ще информира съответните институции , нали и еколози има в тази община . Изсича многогодишни дървета , за да си засади праскови ли .... е тва е направо ужас , но ние сме си виновни , като не мислим как гласуваме .

11

слънце

преди 12 години

Общински съветници къде бяхте че позволихте на този хайдутин Славов да унищожи тези дървета едно хубаво нещо имаше и той ги бастиса срам и позор за Я-л

fallback