В Ямболския парк се изсичат здрави, многогодишни дървета. За това алармираха жители на града, след старта на проект за възстановяване на градската градина и парк Боровец.

Градската градина на Ямбол е една от малкото, разположени на естествен остров в река Тунджа, и там виреят различни дървесни и храстови видове.

По проект е предвидено да бъде извършена санитарна сеч на изсъхнали, болни и с изчерпан капацитет дървета. На тяхно място ще бъдат залесени близо 300 броя иглолистни и широколистни видове и храсти.

Според запознати с лесовъдната дейност обаче се изсичат и здрави дървета, с цел добиване на строителен материал и за огрев.

Протест и подписка за спиране на безогледната сеч в градския парк започват в Ямбол от утре. По-рано през деня изсичането на дървета бе преустановено след намесата на част от общинските съветници и предизвиканата проверка на служители от Областната инспекция по труда.

Съветниците настояват да получат  пълната документация по проекта в частта „Озеленяване“, информация за фирмата изпълнител и условията по договор с нея, за броя на предвидените за изсичане дървета, за количеството добита вече дървесина и дали маркиралия дърветата има компетенциите за това.

Ако казусът около градската градина на Ямбол не бъде решен, граждански инициативен комитет е готов да преустанови изсичането на здравите дървета с жива верига.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase