Рибарското селище, община Бургас. Снимка: Архив, Булфото

Министерството на земеделието и храните ще започне още следващата седмица процедури по изваждане на 80 дка от земята на Рибарското селище в Ченгене скеле от Държавния горски фонд и прехвърлянето им за безвъзмездно стопанисване от община Бургас.

За това са се договорили министър Мирослав Найденов и кметът Димитър Николов по време на среща с рибарите днес, съобщават от общинския пресцентър.

В рамките на тези 80 дка попадат около 500 постройки и 1200 рибарски лодки. А проблемът със законността на земите в рибарското селище в Ченгене скеле стои нерешен повече от 35 години, припомнят от пресцентъра.

„По искане на общината, след влизане в сила на новия Закон за горите, тези три канала ще бъдат деактувани от държавна собственост и ще бъдат предоставени на община Бургас... Всичко останало, което не попада в тази зона, ще остане горска територия”, заяви министър Найденов.

Промяната на статута на земята се налага, за да влезе в действие изготвеният вече Подробен устройствен план (ПУП) за тази територия.

Още по темата

Тогава общината ще може да кандидатства по програма „Рибарство” за средства, с които ще бъде изградена инфраструктурата на селището.

„Предвиждаме тук да бъдат изградени улици, канализация, водопровод, ел. захранване, общински паркинг, още един канал и модерна рибна борса”, заяви кметът Николов.

Според изискванията и параметрите на устройствения план в селището може да има само еднотипни рибарски къщи с размери 35 кв. м и височина до 5,20 м кота корниз.

Общинският съвет ще реши по какъв начин ще бъдат предоставени терените на тези, които имат право, т.е. лицензи за рибари и лодки.

Вариантите са два – чрез прехвърляне на собствеността върху терените или отстъпено право на строеж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase