Снимка: Булфото

Полицейска акция срещу превишаването на скоростта на пътя започна на територията на целия Европейски съюз.

Операцията, организирана от Европейската мрежа на службите „Пътна полиция” (TISPOL) ще продължи от 22 до 28 август тази година, съобщава МВР.

Акцията цели постигането на превантивен ефект и намаляване на нещастните случаи, възникнали в резултат на висока скорост.

И у нас ще има засилен контрол по пътищата. При проверките ще бъдат използвани всички налични технически средства за контрол на скоростта, включително и мобилните и стационарните дигитални камери, фиксиращи нарушенията.

В акцията ще участват и съвместните екипи на български и румънски пътни полицаи в пограничните зони на двете страни.

Данните показват, че превишената и несъобразената скорост са основен фактор за тежките пътни произшествия и за високия брой загинали и ранени във всички европейски държави.

В България над 50% от загиналите при пътни злополуки по вина на водачи са загубили живота си в резултат на превишена и несъобразена скорост.

При последната общоевропейска контролна операция срещу превишаването на скоростта, която се проведе в периода 18–24 април, в страната бяха регистрирани общо 9023 нарушения. 5221 от тях бяха засечени с автоматични технически средства, припомня МВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase