"

Всичко загина, градушката унищожи 100% от реколтата”, жалва се през сълзи пенсионерът от пловдивското село Горни Воден Борис Афков.

Най-сериозни щети от градушката в неделния следобед са нанесени в района на Пловдив и Асеновград, където в продължение на 30 минути е валял град с големина на орех.

В Горни Воден хората се препитават предимно със земеделие. Унищожената реколта за тях е равна на гладуване през зимата.

Доматите, краставиците и чушките в двора на дядо Борис са помляни от градушката. Нищо не е останало от прасковите, кайсиите, сливите, ябълките и гроздето.

"Направо не ми се живее, сега няма да има какво да ядем, със социална пенсия от 115 лева съм”, разказа пред Dnes.bg пенсионерът от Горни Воден.

Природното бедствие е изпочупило прозорци и е наводнило десетки къщи в населеното място.

"Страшна вълна дойде от пътя и за минути напълни къщата”, споделя Венцислав Родопски от Горни Воден.

Съседи са помогнали да се изгради временна дига с пясък, бурята се е оказала по-силна от хората и водата е пробила стената.

В района има полигон, от който се изстрелват ракети против градоносни облаци.

Според местните обаче при неделната  буря ракетите са изстреляни сравнително късно, за да предотвратят нанасянето на щетите.

"Изстреляха се ракети, но като започна бурята, може би трябваше да стане по-рано”, предположи Валя Делева, която работи в администрацията на Горни Воден.

Комисия от агенцията за „Борба с градушките” обикаля страната и описва щетите. Хората не са застраховали продукцията си и се надяват на държавна помощ.

Жителите на Горни Воден пък разчитат община Асеновград да асфалтира и централния път в селото, който е изровен след невижданата от десетки години буря.

Общо 6 милиона декара от територията на страната са пострадали от неделната градушка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase