Снимка: Архив Булфото

„В момента няма нарушение по отношение на хигиената, на съхранението, на произхода на продуктите в детските заведения – всичко е ясно и точно. Не е ясно обаче с какво се изпълняват рецептурниците. Затова искаме нещо просто и ясно – продуктите, които влизат в тези рецептурници, да са качествени – сиренето да е от мляко, колбасът да е от месо“, заяви министър Мирослав Найденов пред bTV.

Това са изводите от проверките на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) в кухните на детските градини.

Експертите са изчислили и колко струва един храноден в градините в различните градове, като са избрали произволно пет детски градини в България и сравнили цените на продуктите, които използват.

“Цената на храноден във врачанската детска градина например е 1,80 лева. Ако се използват качествени продукти, имаме 15 стотинки оскъпяване”, обясни министърът.

По настояване на неправителствените организации експерти от МЗХ ще подготвят наредба за специфични изисквания по отношение на храните.

Тя ще бъде готова до един месец и от новата учебна година ще започне да действа, обяви Найденов.

Средно между 7 и 10% ще бъде повишението на един храноден, ако продуктите, включени в детското меню, са качествени, показват разчетите на министерството.

Министърът заяви, че новите изисквания няма да повишат таксите за детските градини, защото ще се оптимизират доставките, като се изключи посредникът от веригата.

В момента доставките на храни към детските градини минават през търговец на едро, който работи с надценка от близо 10%.

„Ако се разреши доставка по лотове – всички продукти да се доставят от производител, цената ще падне и разликата от 7-10%, която ще се получи при използването на качествени продукти за приготвянето на детската храна, ще бъде компенсирана. От звеното трябва да се махне доставчикът“, обясни Найденов.

В момента се обявяват конкурси за производители и който даде най-евтината цена, го печели, заяви Цвета Бресничка от Асоциация „Родители“.

Търговецът, спечелил търга, ще продава на детските заведения, допълни председателят на Национален алианс "Усмихни се с мен” Теодора Пиралкова.

Така и контролът върху качеството на храната в детските градини ще бъде по-лесен, защото производителят ще е ясен, поясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase