Цветан Райчинов, председател на БЛС. Снимка: Булфото
fallback

Във връзка със случая на починалото на 15 юни при раждане бебе в МБАЛ Пазарджик и последвалите предварителни изказвания на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов, Българският лекарски съюз (БЛС) сформира своя комисия, която ще извърши независима проверка.

Официалното съобщение на лекарската организация е разпратено до всички медии.

Комисията ще започне работа на 30 юни. След като се запознае с цялата документация на място, ще изготви становище, което ще бъде представено публично „след неговото пълно окомплектоване с необходимата аргументация“, посочват от организацията.

В петчленния състав на комисията влизат:
Проф. д-р Милан Миланов – председател на Етичната комисия на БЛС,
Проф. д-р Тодор Чернев – зам.-директор на ДУБ „Майчин дом” и член на УС на БЛС,
Доц. д-р Боряна Слънчева – завеждащ клиника по неонатология към ДУБ „Майчин дом”,
Д-р Людмил Дулчев – председател на комисията по етика на РЛК Пазарджик,
Д-р Валери Ганев – член на комисията по етика на РЛК Пазарджик.

Oще по темата

Миналата седмица здравният министър Стефан Константинов обяви доклада на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик по повод случая с починалите бебета в пазарджишката многопрофилна болница за активно лечение малко преди самата проверка да приключи официално.

В документа се посочва, че поведението на дежурния лекар по време на раждането на 15 юни  д-р Симеон Атев е било неадекватно и непрофесионално. Нещо повече – лекарят е бил под въздействието на алкохол.

За по-малко от седмица четири бебета починаха в АГ отделението на лечебното заведение. До момента е ясно, че едното бебе е мъртвородено, две новородени са починали заради вродени малформации, а четвърто – заради усложнения при раждането.

Именно заради смъртта на това бебе здравният министър се закани, че ще санкционира екипа. От БЛС изказаха още тогава притеснение, че министърът говори „прибързано“ и „предварително“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Тъмньо

преди 12 години

Светльо, ти си много умен! Пред твоя интелект всичко наоколо бледнее! Такава оригиналност на мисълта, такава остра критика, толкова точни заключения! Супер си! Блазе ти,че си толкова печен!

3

електорат

преди 12 години

ТАЗИ ЛЕКАРСКА КОМИСИЯ ,ОСВЕН НАКАЗАНИЕ- ЗАБЕЛЕЖКА , ДРУГО ДА СА ПРИЛАГАЛИ!!!

2

Светльо

преди 12 години

айде, форумните докторчета се появиха да цъкат минусите...

fallback