Цветан Райчинов, председател на БЛС. Снимка: Булфото

Във връзка със случая на починалото на 15 юни при раждане бебе в МБАЛ Пазарджик и последвалите предварителни изказвания на министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов, Българският лекарски съюз (БЛС) сформира своя комисия, която ще извърши независима проверка.

Официалното съобщение на лекарската организация е разпратено до всички медии.

Комисията ще започне работа на 30 юни. След като се запознае с цялата документация на място, ще изготви становище, което ще бъде представено публично „след неговото пълно окомплектоване с необходимата аргументация“, посочват от организацията.

В петчленния състав на комисията влизат:
Проф. д-р Милан Миланов – председател на Етичната комисия на БЛС,
Проф. д-р Тодор Чернев – зам.-директор на ДУБ „Майчин дом” и член на УС на БЛС,
Доц. д-р Боряна Слънчева – завеждащ клиника по неонатология към ДУБ „Майчин дом”,
Д-р Людмил Дулчев – председател на комисията по етика на РЛК Пазарджик,
Д-р Валери Ганев – член на комисията по етика на РЛК Пазарджик.

Още по темата

Миналата седмица здравният министър Стефан Константинов обяви доклада на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик по повод случая с починалите бебета в пазарджишката многопрофилна болница за активно лечение малко преди самата проверка да приключи официално.

В документа се посочва, че поведението на дежурния лекар по време на раждането на 15 юни  д-р Симеон Атев е било неадекватно и непрофесионално. Нещо повече – лекарят е бил под въздействието на алкохол.

За по-малко от седмица четири бебета починаха в АГ отделението на лечебното заведение. До момента е ясно, че едното бебе е мъртвородено, две новородени са починали заради вродени малформации, а четвърто – заради усложнения при раждането.

Именно заради смъртта на това бебе здравният министър се закани, че ще санкционира екипа. От БЛС изказаха още тогава притеснение, че министърът говори „прибързано“ и „предварително“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase