Кандидатът за президент на БСП ще бъде обявен на партиен пленум на 16 юли, каза в Силистра секретарят на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП и народен представител от Силистренско Антон Кутев.

Той е сред номинираните кандидати за този пост, но заяви, че няма да се кандидатира.

Кандидатите за кметове ще бъдат утвърждавани от Националния съвет на БСП след партийните конференции по места, обясни Кутев.

Според него подкрепата за БСП, по данни от изследвания в регионите, варира между 21-25%, които са недостатъчни за мажоритарен избор, което налага търсенето на "възможно най-широк консенсус", смята депутатът.

Кутев разви идеята за регистрация на коалиции "с външни подкрепящи сили".

На въпрос има ли поколенчески проблем в партията, Кутев отговори, че на много места "се съхраняват съставите досега" и листите са "капсуловани", защото невинаги има достатъчно подготвени млади хора, но "промяна в БСП е възможна с взаимодействие между поколенията".

Още по темата
За червения депутат най-обновена с младежи е листата на Софийската партийна организация.

Според Кутев трябва да има местни референдуми за проучване и добив на шистов газ заради евентуални вреди на околната среда.

За него това, че американският посланик у нас "видимо лобира за добив на шистов газ в България, е изключително опасно".

Влизането на компании като "Шеврон" в България ще има такова въздействие върху политическия елит, че да доведе до нежелани решения, прогнозира Кутев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase