Снимка: Архив Булфото

Парламентът реши да закрие Фонд „Социално подпомагане“ и да се създаде фонд "Социална закрила". Това стана с гласуваните на второ четене промени в Закона за социално подпомагане.

Средства в закрития фонд ще се прехвърлят по бюджета на "Социална закрила", който също ще бъде второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на труда.

Средствата от фонда ще се изразходват за социални помощи, целеви социални програми и проекти в областта на социалното включване, социални услуги, извършвани от общините.

Редът на отпускане на средствата от „Социална закрила“ ще се разработи от социалния министър Тотю Младенов, който ще определи условията, при които ще се отпускат социални помощи и ще се финансират проекти в областта на социалните услуги.

Вече е ясно, че не повече от 2% от годишния обем на новосъздадения фонд ще могат да бъдат харчени за изследвания и разработване на нормативна база в сферата на социалното подпомагане.

Законодателят записа, че за издръжката на дейността на "Социална закрила" ще бъдат заделяни не повече от 5% от набраните средства.

Изпълнителният директор на фонда ще бъде назначаван от социалния министър.

Решенията обаче ще се взимат от Управителен съвет (УС), чийто председател ще се назначава също от социалния министър. Членовете на УС ще имат петгодишен мандат.

Според вносителя – Министерския съвет, до момента фонд "Социално подпомагане" не е имал утвърдена структура и експерти, което води до риск от невъзможност за изпълнение на определените от закона функции.

Кабинетът мотивира нормативната промяна с търсене на ясна регламентираност и прозрачност по отношение на функциите, дейността и отчетността на фонда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase