Бойко Борисов. Снимка: Архив БТА

Кои пенсии и с колко ще се увеличават? А минималната работна заплата? Това е най-често задаваният въпрос през последните няколко седмици. Всеки ден чуваме различни отговори и тези.

Благата вест съобщи премиера Бойко Борисов на пресконференция след Министерски съвет.

Увеличението ще бъде трайно, но не за всички видове пенсии.

„Говорим засега за минималните пенсии, за вдовишките пенсии и затова ни трябват още няколко дни, за да завършат изчисленията във финансовото и социално министерство“, обяви Борисов.

Вицепремиерът Симеон Дянков пък заяви, че на заседанието на кабинета е представил анализите на финансовото министерство за вариантите за увеличение на минималната работна заплата.

Още по темата

„Представих първоначалният анализ, както и планът, по който ще действаме от тук нататък. Уведомили сме вече всички социални партньори“, заяви той.

Дянков уточни, че при анализа финансовите експерти са взели под внимание и разчетите, направени от синдикатите и бизнеса, но не поиска да уточни какво точно показват те.

До края на юни социалните партньори ще се запознават с документите, и тогава ще бъде дългоочаваната среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на която най-задаваните въпроси в държавата за компенсацията на доходите ще получат отговор.

След това решението на НСТС ще бъде разгледано и от правителството.

Премиерът коментира и поисканата от ДСБ оставка на социалния министър Тотю Младенов, заради противоконституционното прехвърляне на 100-те милиона от професионалните пенсионни фондове в НОИ, с думите:

„Изобщо не ме интересува какво говорят от Синята коалиция. Ние вършиме реална работа и изобщо не възнамерявам да си губя времето с това сутрин като се събудят, понеже нямат какво да правят голяма част от другите политически партии, решават да кажат нещо, за да имат място в новините. Просто не ме касае това нещо.“

Борисов заяви, че няма нищо обезпокоително в сроковете за анализ и обсъждане на проекта, и напомни, че преди месеци е казал, че Дянков да му даде разчетите за минималната работна заплата именно през юни.

Той коментира изявленията на БСП, които заявиха, че компенсацията на доходите е заради техния натиск.

„Сега разбирам, разни полически лидери, които просто с последните си издихания се опитват да си препишат някаква заслуга. Във вашите камери има записани поне 10 ваши върпоса досега, че през юни месец, ще говорим на тази тема  И ви моля това да им го припомните, когато се опитват да си приписват някакви заслуги“, обърна се премиерът към журналистите.

Още един пример от тази неделя даде Борисов, когато БСП „откриха“ Завода за битови отпадъци край София.

„Знаете, че тази седмица ще бъде финансирано изграждането на първия етап от Брюксел и просто така като за последно да се покажат на тази тема“, коментира премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase