Първото бебе за годината в Първа АГ болница "Св. София". Снимка: Архив Булфото
fallback

След 2-3 седмици всяка болница сама ще може да определя таван за избор на лекарски екип, защото той вече няма да е обвързан с цената на клиничната пътека.

"Лечебните заведения няма да могат да взимат повече от 900 лв. от пациент при избор на екип при каквато и да е оперативна намеса или раждане“, обяви министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

По думите му до 2-3 седмици новите промени ще бъдат публикувани в Държавен вестник и ще влязат в сила.

Досега максималната цена за избор на екип беше 950 лв., като тя се изчисляваше като процент от цената на клиничната пътека за съответната специалност, обясни той. Правилата бяха въведени в началото на годината.

С промените пределната цена няма да е зависима от клиничната пътека, а всяко лечебно заведение ще преценява за коя операция каква ще бъде таксата за избор на лекарския екип.

Така например от началото на годината родилките плащат по 350 лв. за избор на екип, което е 75% от клиничната пътека за раждане, сега всяка болница сама ще реши дали да не увеличи цената до максималните 900 лв.

Oще по темата

Изборът на екип обаче не е задължителен, успокои Константинов.

Ако пациентът няма претенции към специалистите и е здравно осигурен, би трябвало да получи безплатно лечение.

"Близо 70 на сто от бъдещите майки раждат, без да направят избор на екипа, каза пред журналисти доц. Елиан Рачев, директор на АГ болница "Св. София". Подкрепи го и колегата му д-р Иван Костов от АГ "Шейново“.

С такъв регламент – за "таван на цените" за избор на екип, ще намалеят случаите на пари, давани "под масата", според доц. Виктор Златков, директор на АГ болница "Майчин дом".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

А

преди 12 години

Не е задължителен избор на екип, стига да не ти се наложи планово секцио (по медицински показания), тогава пак те задължават да си платиш. И как да стане това, като болничния ми е 340лв (защото съм била студетка и ме орязаха с тези 12 месеца назад при изчисление на доход)? Не е приятно да чакаш близначета, да трябва да им осигуриш куп неща и да трябва да платиш на болницата още 900лв, защото избор нямаш.

50

До Коко

преди 12 години

НА теб самия явно ти липсва образование, да не говорим и за мисъл, ние да не ги печатаме тия пари, бре? Ако утре ти хвърлят едни шамари на улицата и ти земат колата, от 121, да ти кажат 2 бона за избор на екип, иначе не пращаме кола.*** смотан.

49

Анонимен

преди 12 години

да обясня на питащите защо плащат осигуровки ,а после си доплащаме : осигуровките ги плащаме за ***,а когато ние си раждаме,си плащаме за нас. това са си 2 отделни рекета,господа!..............иначе,раждането е безплатно,твърди министър константинов,и може би това е вярно само за него,защото още не е раждал.

fallback