Снимка: Архив Булфото

Фармацевти от цялата страна се събират на протест в столицата заради приетите на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти.
 
Според промените хора без фармацевтично образование могат да работят в аптеки. Променя се и режимът по издаване на разрешения за търговия на дребно с лекарствени продукти. Третият им мотив за протест е обединяването на комисиите по цени и по реимбурсиране.

От началото на месеца фармацевти протестираха символично в различни градове на страната, в някои от тях те дори разясняваха на гражданите какви са причините им за недоволство.

Още по темата

В 12 часа на площад „Независимост“ се очаква да се съберат основно представители на Българския фармацевтичен съюз (БФС). От съюза предупреждават, че с въвеждане на новите правила близо 6000 бакалавър-фармацевти ще останат без работа, тъй като те струват по-скъпо на работодателите.

В протеста няма да се включат от Асоциацията на собствениците на аптеки (АСА), които смятат, че държавната регулация на цените на лекарствата, издаването на разрешителни за отваряне на аптека от регионалните инспекции (а не от Министерството на здравеопазването) и позволяването на по-нискоквалифицирана работна ръка във фармациите е добра промяна за бизнеса.

Пациентските организации подкрепиха протестиращите и обявиха, че ще се присъединят към тях днес.

25 юни пред НДК в София БФС планира нов протест срещу промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase