Снимка: Архив Булфото

Над 1 милион пепелянки пълзят по нашите земи. Това обяви пред btv главният експерт в Тракийското херпетологично дружество Красимир Христов.

Организацията притежава най-богатата колекция от змии в Югоизточна Европа.

В страната има 20 вида змии, като 6 от тях са отровни.

"Реално опасни  са обаче две - пепелянка и усойница", твърди д-р Христов.

Най-разпространена и най-добре приспособена към родните  условия е пепелянката. Тя се среща почти навсякъде в по-ниските части. Според зоолога почти всеки е минавал край пепелянка. Тя обаче избягва човека. "При среща с нея не правете нищо, просто я отминете, няма да ви ухапе", съветва д-р Христов.

По около 40 души у нас средногодишно биват ухапани от пепелянки. Смъртните случаи са рядкост, твърди д-р Христов.

Половината от ухапванията са сухи, т.е. без да е въведена отрова. Много болезнени обаче са отровните  ухапвания, обяснява зоологът. "Възможно е дори на 15-та минута пострадалият да не може да стои прав. Затова трябва бързо да се търси лекарска помощ", съветва д-р Христов. Той е категоричен, че няма полезно ухапване от змия.

Специални изследвания за числеността на змиите в България не са правени.

Смята се, че броят им е около 2,5 млн.

На второ място по разпространение са смоковете, които са десетина вида. На стотина пепелянки се падат по 4-5 смока, твърди херпетологът. Страната ни е сред районите с богата херпетофауна в Европа.

Превъзхождат я само Гърция и Италия.

Числеността на змиите у нас е сравнително постоянна величина, уверява д-р Христов. Тя е обусловена и от начина им  на размножаване. По думите му са необходими няколко десетки години, за да се увеличи значително броят на влечугите, което опровергава опасенията за миналогодишен летен бум на змии у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase