Снимка: Архив Булфото
fallback

Близо 30 медикамента, които са регистрирани за продажба у нас, не се внасят от фармацевтичните компании и така възпрепятстват достъпа на пациентите до съответните лекарства.
 
Ако компаниите не прекратят регистрацията на тези продукти, ще търпят санкции от 1000 до 3000 лв.

Това посочват от Министерството на здравеопазването в съобщение до медиите.

Лекарствата са основно за лечение на онкологични заболявания, състояния след трансплантация – тежки състояния, които изискват специална и скъпоструваща грижа.

Те имат регистрирана цена и са включени в позитивния списък, където са лекарствата, които се заплащат от МЗ и НЗОК и са безплатни за пациентите.

Някои компании обаче не внасят редовно продуктите и те не могат да бъдат открити в аптечната мрежа.

В същото време цените на част от тези лекарства са референтни при определянето на стойността, която може да заплаща НЗОК. Ако те са по-ниски, отколкото на останалите сходни продукти, здравната каса плаща по-малка част от стойността на другите лекарства, а пациентите – повече, обясняват от здравното министерство.

Преди месец от МЗ са изпратили писмо на всички компании да прекратят регистрацията на подобни продукти у нас. Така на болните хора няма да се налага да доплащат или да обикалят аптеките в търсене на липсващи лекарства.

Досега обаче нито една компания не е предприела нужните стъпки за това, въпреки че са длъжни след санкция на МЗ по чл. 54 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

МЗ за пореден път приканва съответните компании да се съобразят с нормативната база в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Dana

преди 12 години

Подкрепям 4.Никой не ви кара насила да се лекувате с лекарства - има билки, хомеопатия.

4

Анонимен

преди 12 години

до 3,никой не те кара насила да купуваш тяхните лекарства и да се лекуваш.А тези глоби са просто смешни

3

Анонимен

преди 12 години

А някакви санкции за хората разболели се от техните "лекарства" ? Кортикостероиди, статини, антибиотици, изкуствени хормони защо още търпим тези изкуствени ***, които имат купчина странични ефекти?

fallback