Снимка: Булфото
fallback

Подписка за канонизиране на жертвите от Бояджишкото клане организираха жителите на ямболското село. Към момента са събрани подписите на над 450 човека. 

На 17 май, когато се навършват 135 години от Бояджишкото клане, на Сливенския митрополит Иоаникий, който е и председател на временната комисия по канонизацията към Светия синод, ще бъде връчена и втора подписка от жители на Стара Загора, чиито корени са от ямболското село.

През май 1876 г. в рамките на три дни бунтът в Бояджик е потопен в кръв. Според местните историци са избити около 200 деца, жени и мъже.

Жертви на клането са и част от фамилията на бащата на компютъра Джон Атанасов.

За началото на юни е насрочено заседание на комисията към Светия синод, на което се очаква да бъде взето решение за канонизация на жертвите от Бояджишкото клане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

ves666

преди 13 години

smatr na tyrchiliata chalmi smotani ...

14

Кети

преди 13 години

Знаете ли колко хора и по какъв зверски начин са загинали там,даже и да не ги канонизират трябва ли да в забвение?Нека младите хора на България знаят истината,за да обичат Родината и свободата си.Аз обичам Бояджик,там съм израстнала,и не ме е срам от това!

13

inatut

преди 13 години

Дали някога ще има статия, без някой да нахрани нещо.. еми ей така - всичко да е позитивно.. *** негитвните лешперчета има навсякъде.. Бог да прости загиналите в борбите за национално освобождение и обединение!

fallback