Снимка: Булфото
fallback

Бившият правителствен самолет Ту-154, произведен през 1971 година и превозвал Тодор Живков, ще бъде потопен на дъното на Черно море край Варна на 24 или 25 май.

Аеропланът ще се превърне в база за тренировки на водолази и в изкуствен риф за дайвинг.

Самолетът ще бъде потопен на 23 м дълбочина на 3 км от брега срещу курорта Свети Константин.

Помощ при мащабната операция ще окаже 100-тонният плаващ кран "Антей", а в радиус 500 м от мястото ще бъдат забранени преминаването на плавателни съдове, пускането на котви и риболовът.

Oще по темата

В момента Ту-154 е паркиран край Варненското езеро, откъдето ще тръгне към новото си място на 23 май.

Последният полет на Татовия самолет е извършен на 16 септември 1999 г. от София до Варна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

зъг4о

преди 13 години

***,колко пари харчат сега за това,защо не го използват,*** ти държавници скапани,да се качи народното събрание вътре и да го потопят......

43

Анонимен

преди 13 години

Мистър Пропър, самолетите са алуминиеви а не от ламарина!!!

42

Мистър Пропър

преди 13 години

Определено ще замърси водите на Черно море край Варна. Ламарината се окислява и иззема кислорода от водата. Ръждата ще се катери по повърхността, а металът ще се разпата с години. Това ще доведе до нарушаване на екологичното равновесие. Подобни атракции се правят в зони, където няма нищо, с което да се привлекат туристи, но много държави го избягват, освен страните от Третия свят. Явно България иска да се причисли с някои островно страни и тези от Африка. Голяма глупост е това решение. Доколкото разбрах утре ще го потапят, доно има протести и не им мине номера. Може да се даде и на Административния съд и тогава ще блокира потапянето ,поне до произнасяне на съда.

fallback