Снимка: архив, Булфото

Фармацевтите се подготвят за стъпаловидни протестни действия. Те са насочени срещу приетия от Министерски съвет на 20 април 2011г. законопроект за лекарствените продукти и липсата на прозрачност в управлението на националната лекарствена политика.

Решението беше взето в края на април на извънредно заседание на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз /БФС/.

Аптеките ще бъдат затваряни за час-два, като районните колегии ще преценят кои аптеки кога ще протестират, за да не бъдат накърнявани правата на пациентите.

Ефективни протести близките дни няма да има, ще бъдат обобщени данните от страната и ще се реши какви действия да се предприемат, съобщава БНТ. 28-те регионални фармацевтични колегии ще решат сами как да постъпят.

От Асоциацията на собствениците на аптеки категорично заявиха, че няма да подкрепят ефективни протестни действия.

Още по темата

Преди реалните протести обаче от фармацевтичния съюз ще поискат среща с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването, финансите и труда и социалната политика. На нея за пореден път те ще настояват да остане изискването в аптеките да работят само дипломирани фармацевти. 

БФС настоява промените в закона да се извършат след съгласуване със съсловните организации.

Съюзът не приема и премахването на ролята на Висшия съвет по фармация в издаването на разрешения за търговия на дребно с лекарства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase