В интернет организират протеста пред Народното събрание в София. Снимка: Булфото

Представители на правозащитни организации се обявиха срещу антиромски протест, който се организира в интернет.

В отворено писмо до председателя на Народното събрание, до премиера, главния прокурор, министъра на вътрешните работи и столичния кмет, сдруженията посочват, че в интернет се организират масови протести на 8 май под наслов "Национален протест срещу циганизацията на България".

На фейсбук страницата на протеста организаторите призовават за демонстрации пред сградата на Народното събрание в София и пред общините в другите градове на страната.

В писмото до институциите сдруженията настояват „властите и на централно, и на общинско ниво да не дават разрешение за  реализирането на т. нар. протест на 8 май, нито на каквито и да е публични събирания с човеконенавистнически и противопоставящ общностите характер“.

Те призовават властите „да приложат строгостта на закона спрямо организаторите им (на протестите – б. р.), за да демонстрират неговата неизбежност и непреодолимост“.

Сред подписалите писмото организации са „Хора срещу Расизма“, фондация „Ромска солидарност“-Петрич, Сдружение „ГОРД България“ и Междуетническа инициатива за човешки права.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase