Снимка: Булфото
fallback

Пчелните кошери да бъдат разположени най-малко на 150 метра от населените места в Стралджанско, решиха местните старейшини.

Това е отговор на постъпилите множество жалби за ужилвания от агресивни пчели на хора и животни, със сериозни последици и дори фатален край.

Някои от потърпевшите търсят по съдебен път правата си заради умрели животни вследствие на ужилване.

През последните години броят на пчеларите в Стралджанско се увеличава, като някои от стопаните отглеждат в собствените си градини по над 100 кошера.

Сега пчеларите могат да разполагат в дворовете си не повече от 10 кошера, а останалите трябва да бъдат разположени извън населените места.

Според запознати агресивността на пчелите се дължи на големите площи с рапица и използваните препарати при отглеждането на селскостопанска продукция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Краси

преди 12 години

Много съжалявам че точно тази година нямам 100 кошера в двора си.Рапицата е на 100-150 метра от двора ми.Слънчогледа също е много близо на не повече от 200 метра.Частниците захитряха сеят близо до населените места съответно и до кошерите.Много лоша беше пролетта.Едва ми оцеляха 3 те кошера,но сега съм доволен от пашата и годината!

8

от стралджа

преди 13 години

Айнщайн предупредил: Когато изчезнат пчелите, на човечеството ще му остават само четири години живот. Щом няма пчели, няма да има растения, няма да има животни, няма да има хора.

7

123

преди 13 години

Ако в 20 къщи /дворове/ настаниш по стотина кошера, мислиш ли че ще има паша за тези всичките пчели. И понеже не разбираш почти нищо от пчели ще ти кажа - няма да има паша за всички, следователно ще имаш по стотина кошери в дворовете, но от тези кошери ще има в не повече от 20 % пчели.

fallback