Снимка: Булфото
fallback

От вторник, 5 април, влизат в сила изискванията за производство на хляб по българския държавен стандарт (БДС).

Стандартите вече са изготвени и ще важат за трите основни вида хляб - „Бял”, „Добруджа” и „Типов”.

Спазването на БДС не е задължително, но всеки, който го е заявил, не бива да го нарушава, обяви Георги Попов – шеф на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите. За неспазването на стандарта е предвидена глоба - от 500 до 10 000 лв.

Хлябът по БДС ще се изготвя от вода, мая и брашно.

"Целта е да няма изкуствени вещества, консерванти, подобрители и други примеси  в крайния продукт", поясни Попов.

Хлябът ще съдържа и 16% по-малко сол спрямо средното количество, което се използва в момента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 13 години

Ми кой те кара да купуваш *** със соя бе селйоооооооо.Като не искаш скъпо,яж със соя.Като не искаш соя взимаи на промоция по 8 лв Стара Планина,по 5 дена траят без хладилник.От това по голяма демокрациа къде бе?Бати залупените комплексари сме българите

50

Бобо

преди 13 години

С въвеждането на БДС създаваме предпоставки за още повече разваляне на качеството на хляба защото той не е задължителен. Спомнете си стандарта Стара Планина за месните продукти които също не е задължителен така производителище законнозапочнаха да добавят соя в неограничено количество.Щом има стандарти те трябва да са задължителни.

49

Цените са ти малко..

преди 13 години

стари.Всеки може да влезе на сайта на билла австрия, примерно, и да види че няма нищо общо...цените са им същите, а и няма как.Нали от там ги внасяме....производителите не питат за българия ли е продукта или за германия....цената е все същата.Проблема е че няма родно производство, защото всички ходите точно в тези магазини с европейски производители и купувате домати от испания, тунис и полша, защото са на промоция с 5ст.!!!!!Тъй че трай и като не ти стигат парите бачкай, но не във форуми!!!!

fallback