Боко Борисов е издръжлив. Снимка:Dnes.bg
fallback

Щъркелът Боко е звездата на балканското градче Априлци.  Тази година той е предпочел вместо да отлети на юг заедно с другите птици да остане да зимува в града. Причината била неговата любима.

В началото на зимата двамата се грижели един за друг и се топлили в гнездото си на центъра. Един ден обаче женската се оплела в жици с високо напрежение и загинала. Така Боко останал сам. Въпреки това пролетната птица не се предава и преживява минусовите температури и снега.

Жителите на Априлци редовно  хранят Боко. Заради неговата издръжливост като фамилия са му сложили тази на премиера – Борисов.

Така щъркелът Боко Борисов свикнал с хората и без притеснение сега обикаля балканския град.
„Зимуването на бели щъркели не е рядък случай за България”, заяви пред Dnes.bg координаторът на „Зелени Балкани” Градимир Градев.

По думите на природозащитника при наличие на храна, подходящи местообитания и спокойствие, щъркелите успешно презимуват и напролет посрещат идващите от юг птици.

Някои от местните хора обаче се притесняват дали Боко ще бъде убит от завърналите се през пролетта щъркели.

„Възможно е при завръщането си в района някои по-опитни и силни мъжки щъркели да започнат да нападат Боко и да му оспорват вече заетата гнездова територия, което често се случва при щъркелите.”, каза още Градимир Градев.

Жителите на Априлци обаче са убедени, че ако това се случи, щъркелът Боко Борисов ще си отвоюва правото да отгледа поколение точно в Априлци и ще си защити гнездото в центъра.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

shadow

преди 13 години

Точно така.Искаме да се върне СерГей и Меди Доганов,за да настане пролет.Много бързо забравяте *** комунистчета.

76

Д-р Лекува Герболеза

преди 13 години

Не е издръжлив а *** като примиера ни. В тоя студ да стои в България.И оригинала Боко е *** при толкова издънки още се инати и не подава оставка.

75

кака

преди 13 години

Ех, Боко,Боко, студ, студ и самота....а ти си мислиш за друг мандат

fallback