Снимка: Булфото
fallback

Фотографи от Одрин отказаха да участват в традиционния фотоконкурс и изложба, провеждан в рамките на Маскараден фестивал „Кукерландия“, който се провежда традиционно в Ямбол.

Причина за отказа е приетата от Общинския съвет в града Декларация за геноцида над арменците в Първата световна война.

Въпреки първоначалното намерение на турските творци тази година да участват в престижния конкурс с по-голям брой автори и фотографии, гласувания документ ги е накарал да ревизират действията си.

В същото време точно членовете на Дружеството на фотографите в Одрин организираха представянето на отличените творби от миналогодишния конкурс „Кукерландия 2010“ и рекламирането на Маскарадния фестивал в Одрин и други турски градове.

Отказът на турските фотографи от участие не е пърия негативен отзвук след приемане на Декларацията.

През декември кметът на община Одрин Хамди Седефчи официално съобщи, че се прекратяват всички договорни отношения с Ямбол, не само на административно ниво, но и като участник и партньор в проекти на неправителствени организации.

Най- много до месец ще бъдат ясни резултатите за най- големият съвместен проект между двете общини за възстановяване и оборудване на възрожденски комплекс в най- стария квартал на Ямбол на стойност 1,2 млн лева.

"С приетата Декларация, която не е в компетенциите на Общинския съвет, а на държавно ниво, Ямбол губи не само европейски средства, но най- вече приятели и партньори“, коментират от общинската администрация и представители на НПО в града.

Протоколът за сътрудничество между Ямбол и Одрин е подписан през ноември 2005 г. По неофициална информация вероятно община Одрин ще пренасочи проектите си за трансгранично сътрудничество към други български общини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Още по-обективно

преди 13 години

Освен успехи, яли са и много бой от монголи, поляци, унгарци, австрийци, венецианци, руснаци (от 10 руско-турски войни са бити в 9, с една победа в Кримската война в съюз с Англия, Франция и Сардинското кралство. Ние ги победихме след ред бляскави победи в Балканската война. Комплексите на турците идват от смътно осъзнатото им съзнание, че са дали на света непропорционално малко за големата си и силна държава. Съчувствам им.А тези, които подлайват срещу България, са взели много наша кръв! Мирно!

28

Съвсем обективно

преди 13 години

Турците имат голям психологически проблем - мощна империя, огромни територии на три континента, военни успехи. Нямат мислители, математици, художници (е, малко намаление - все пак са сунити!), поети, архитектите им са били албанци, българи и други. Нямат астрономи, лекари, музиканти. Кухнята им е арабска и персийска. В речника им - арабски и персийски думи. Облагородявали са кръвта си със славянки, грузинки, сирийки. Нямат Омар Хаям, Саади, Фирдуси. И каймакът на войската им е бил от еничери.

27

Айде по-обективно!

преди 13 години

Това какво е било преди 80-90г. е важно за историята,но никой от сегашното поколение не е длъжен да се извинява за неща извършени от друго поколение!А и едно такова "извинение" би било лицемерно и ненужно!България нали се извини за "възродителния процес",е и какво?!Колко души влязоха в затвора?!Николко,просто лицемерно поведение!А кой кого мразил,си е негова работа!Силният спортист винаги е мразен от по-слабия,това се отнася и за държавите!

fallback