Девин Снимка: Булфото
fallback

Метеорит на 4 милиарда години е открит преди един месец в района на Девин. На уникалната находка се натъкнали екип палеонтолози. Очаква се скоро експерти да потвърдят възрастта на откритието и то да стане едно от осемте чудеса на Девин.
Късът от космоса тежи около 1 килограм. В момента се намира в лаборатория, където ще се доказва произходът му. Експерти обаче са категорични, че това е остатък от меторит, който е стигнал Земята. 
 

След коледните и новогодишните празници, хотелиерите отчитат отлив на туристи. За да запалят интереса на повече хора към този регион, в момента те правят картата на осемте чудеса на Девин.
 

„Едно от чудесата е новооткритият метеорит на 4 милиарда години, а другото - пещера на възраст над 1 милион години, която също разкрихме наскоро”, заяви пред Dnes.bg председателят на сдружението на хотелиерите в Девин Владимир Солаков.
 

Близо до Девин са открити и следи от древни цивилизации – пещерни жилища на над 35 хиляди години, което говори, че районът е обитаван много хилядолетия преди новата ера, твърдят експерти.
 

Девин разполага с леглова база от 1500 легла. Нощувката на човек започва от 15 лева в къщите за гости и стига до 100 лева в модерните спа хотели с минерална вода. Любопитно място за спане са автентичните родопски къщи, които побират между 4 и 6 човека. Вътре има камина, а спалните са покрити с родопски завивки. 
Много от туристите идват до Девин само за да опитат от традиционните родопски ястия.
 

„В ресторантите в Девин няма да видите да ви мерят порцията с кантар, а просто трябва да останете доволни, аз това съм забелязал“, сподели впечатленията си туристът Атанас Сирийски.
В заведенията пък държат храната да се приготвя по вековни рецепти с натурални продукти.
 

„Не се отмятаме от това, което е било примерно преди 100 години, защото е най-лесно да се купи нещо от магазина и да се претопли на микровълновата печка, но то няма натуралния продукт, който ние си произвеждаме“, разказа пред Dnes.bg Румен Ангелов, който е главен готвач в един от ресторантите.
Освен че е красиво, въздухът в Девин е много чист. Научно е доказано, че от цяла България на това място озоновият слой е с най-голяма дебелина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

141

Пеню Комбайнера

преди 13 години

И в *** на село има бая метеорити, макар и не на 4 милиарда години ;))

140

Pesho

преди 13 години

До riikИ аз си задавах същия въпрос, но после се сетих, че тоя камък ще да е от Криптон. Паднал е малко преди супермен, но също като него е оцелял.

139

Анонимен

преди 13 години

И в метеорита имало вкаменели останки на Македонец

fallback