Спешна нужда от пари за ремонт и нова апаратура има варненската АГ болница, стана ясно на празника на акушерите – Бабинден.

И тъй като средствата от Здравната каса едва покриват разходите за заплати, осигуровки и обезщетения, ръководството й откри банкова сметка за тези, които имат желание да помогнат.

Шефовете на отделението твърдят, че все още се справят с трудностите, които изпитват и останалите болници в страната.

Признават още, че най-голям проблем през миналата година са се оказали делегираните бюджети.

Трудностите обаче не спират дотук. АГ болницата във Варна има нужда от нови кувьози за недоносени бебета. Тя е единствената специализирана болница за активно лечение извън столицата, а неонатологията приема най-тежките случаи не само от морския град, и от целия Североизточен регион. 

В интензивното отделение на болницата се грижат за бебета с различна степен на недоносеност, като отгледаните с тегло под 1 килограм през 2010 година са били 26 бебета, от които 7 под 600 грама.

Проблеми вече създава и старата сграда на здравното заведение, която е строена през 40-те.

От почти неотложна реконструкция се нуждаят нужда стаите, родилните зали, където миналата година са проплакали 2440 бебета, и отделенията.

Пари за ремонт обаче няма.

Шефът на АГ-то д-р Радослав Минков заяви, че са необходими още ендоскопска апаратура за операции, апаратура за реанимация, монитори, инфузомати.

И допълни, че от платените медицински услуги, които предлага болницата, били отделяни средства за лекарства и консумативи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase