Снимка: Булфото
fallback

Самолечение с антибиотици доведе до некроза по кожата на млад мъж от Варна.

Вече трети ден той е на лечение в Клиниката по токсикология на Военноморската болница в града. Опасност за живота му няма, но тъй като около 10 процента от обрива му е стигнал до фаза умъртвяване на клетките, лечението ще продължи дълго.

Младият мъж пипнал вирус преди няколко дни. Вместо да отиде на лекар, той решил да се лекува сам. Влязъл в близката аптека и помолил за антибиотик, който му посочили негови близки „специалисти“.

Дори без рецепта 31-годишният мъж успял да се сдобие с медикамента и започнал да го приема, за да се излекува час по-скоро.

Още с първите таблетки обаче целият се изринал, а част от кожата му започнала да некротира.

Едва тогава той потърсил лекарска помощ и бил приет по спешност в клиниката по токсикология на Военноморска болница – Варна, във вторник вечерта.

Оттам потвърдиха, че пациентът им не е ходил на лекар и че антибиотикът не е бил предписан с рецепта.

Оттам уточниха, че проблемът не в антибиотика, а в това, че мъжът е алергичен към тази група медикаменти.

За да се избегнат усложнения или прием в болниците, докторите препоръчват при симптоми, които налагат търсене на медицинска помощ, хората да не се колебаят да я потърсят и в никакъв случай да не прибягват до самолечение.

В момента всеки болен от вирусна инфекция, който потърси помощ от личния си лекар, може да получи безплатен антивирусен препарат.

Ранното приемане на такъв препарат гарантира по-леко и по-кратко във времето протичане на заболяването, уточняват специалисти.

По повод грипната епидемия в страната и истерията около търсенето на ваксини, специалистите подчертават, че в момента ваксините не са ефективни и не трябва да се прилагат.

Най-добре е да се спазва хигиена и помещенията, в които се работи и живее, да се проветряват по-често.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

56

Varg

преди 13 години

На мене ми дадоха грешен антибиотик и щях да умра миналта година и оная от Бърза помощ ми вика да пия още от него,защото не бил подействал.

55

Анонимен

преди 13 години

В случая:Аптеката си е направила печалбата,от паричките на болния.(макар и без рецепта)Тарикатът-болен,си е влошил състоянието,но сега се лекува де факто И с нашите внесени здравни осигуровки.Тази схема я умножете по 3 000 на месец,и ще разберете за гигантската врътка,кото се случва.

54

Анонимен

преди 13 години

При тази информация в интернет, изказвания и препоръки по телевизии, вестници и т.н. от кой ли не "компетентен" водещ, при масовото очерняне на лекарите, при борбата на аптеките за всеки клиент(не пациент!)-какво им остава на хората! Този момък е готов да повярва на аптекар-който няма медицинско образование, вместо да отиде на лекар. Да не говорим,че изобщо не е ясно към какво е алергичен всеки от нас и как ще реагираме на някое лекарство. така,че нещата не са толкова елементарни.

fallback