Снимка: Булфото
fallback

Инспектори откриха 17 000 кг картофи на пазара без етикети, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Те извършиха проверки в обекти за производство, съхранение и търговия на едро и дребно с храни, включително борси и тържища в периода 20 декември - 5 януари.

Проверени са 174 обекта, като са установени нарушения на предлагани за продажба картофи с неотговарящи етикети; картофи без регистрационен номер на производителя и без етикет.

Издадени са 17 предписания за спиране от пазара до тяхното етикетиране.

Без документи за произход са установени нарушения на домати с произход от Гърция, Турция, Македония и Италия; лимони и патладжани с произход от Гърция; мандарини с произход от Гърция и Италия.

Издадени са 8 предписания за спиране на стоката до предоставяне на документи за произход. Общото количество плодове е около 10 тона.

Установена е и продажба на плодове с лошо качество.

На предлагани за продажба мандарини с листа с произход от Гърция и Италия са издадени 5 предписания за спиране от пазара до пълното пресортиране и отстраняване на листата.

Общото количество на мандарините е 7000 кг.

Общо са издадени 31 предписания за спиране на стоката от пазара и предприемане на мерки за подобряване на състоянието им и предоставяне на необходимите документи.

Направени са 8 проби на продукти от растителен произход за лабораторен анализ за остатъчно количество от пестициди на домати и краставици от София, Стара Загора, Сливен и Ямбол.

Установени са остатъци от пестициди в 5 от пробите домати, които не надхвърлят определените за този продукт пределно допустими концентрации на остатъци от пестициди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 13 години

Браво бе експерти.Защо не влезете в магазините на една верига / няма да пиша името ,че ще ме банат/ и да видите ,че вътре по десетки продукти дори няма страна производител.Пише --произведено за ............Но къде е фабриката ? Или там ще ви подгонят .Дори не се разбира в Европа ли е произведено .А същата верига в западна Европа дори изтрови хора /поне 6-7 умряха/ с кашкавал .

fallback