Снимка: Булфото
fallback

Забраняват се пазари и търговия на живи животни в Бургас, Ямбол и Хасково заради регистрирането на шап на територията на България, обяви земеделският министър Мирослав Найденов.

Той посочи, че тази болест не е опасна за хората, но има изключително тежки икономически последствия, тъй като е силно заразна - няма лечение и се налага всички животни да бъдат унищожени, а това е свързано с обезщетения на стопаните.

Затова в трите области са предприети изключителни мерки за сигурност и ще бъде направена пълна дезинфекция.

Заразата може да доведе и до забрана за износ на животинска продукция, допълни министърът.

Вирусът е бил открит при диво прасе, застреляно на 30 декември при лов в село Кости.

Наложена е трикилометрова предпазна зона и 10-километрова зона за наблюдение около землището на село Кости. Там се забранява и ловът на диви животни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 13 години

Абе, какво ни заляха епидемиите от Турция?!? Хепатит, шап... кое е следващото? То сякаш нямаме граница между държавите.

3

voodoo

преди 13 години

я сега да видим кой от ветеринарите който протестираха че няма договори и пари не си е свършил работата.значи плащат им и шап,а дали ако се спре да им се плаща ще има шап.въпрос за размисъл.според мен днес ваксинацийте са оставени на заден план.на първо място са парите който падат от посещения при бол. животни. заразните болести с или без лекари си идат.сега карантина на района и избиване на заразените.а държавата да плаща убитите животни.и пак лекарите ще реват няма пари има болести.омаг.кръг

2

doktor oh boli

преди 13 години

След като не знаеш епизоотологията на шапа не пиши коментари. Какво общо има разузнаването с болестите Те ще го спрат ли ?

fallback