Снимка: БГНЕС
fallback

"Съдебният процес срещу мен е тенденциозен и опорочен от самото му начало до присъдата", каза на пресконференция в София кметът на Ямбол Георги Славов, който беше осъден на 5 години затвор от Окръжния съд в града в края на октомври.

По думите му нападките срещу него идват от кадри на БСП и изключени от ГЕРБ общинари, тъй като откакто е в общината, настъпил много политически, икономически и лични интереси.

Кметът беше обвинен в превишаване на правата и служебните си задължения, при което е ощетил общината с над 2 милиона лева. Обвинението е за възлагането и изпълнението на обществена поръчка за изграждане на водопровод и канализация на две улици. Договорът е сключен през 2008 г. с фирма "Диана комерс".

"Присъдата е абсурдна", категоричен е Славов, който обжалва пред Бургаския апелативен съд.

"Наруших много икономически, политически и лични интереси", каза Славов. Според него обвинението се крепи на съмнения, догадки и предположения.

Oще по темата

"Прокуратурата се съмнява, че съм искал да усвоя 4 млн. лева от държавата за асфалтиране, но преди това да направя водопровода под тези улици, за да не се опорочи идеята на новото асфалтово покритие, но не подкрепя с нито едно убедително доказателство, че съзнателно съм целял облагодетелстване на конкретното търговско дружество. Щом прокуратурата казва „А“, да каже и „Б“ – какъв е мотивът на кмета?", категоричен е Славов.

Според него нито в досъдебното, нито в съдебното производство има и намек да се търсят доказателства в тази посока.

"Не е изяснено дори какво се е случило с парите, които са платени на фирма „Диана комерс“ – някаква супер печалба ли е формирана, някой ми ги е върнал на мен ли", разясни Славов.

Експертизата, която е единственото реално доказателство, върху което стъпва обвинението, по думите на кмета е изготвена от неспециалисти и е пълна с грешки и парадокси. В нея има 11 груби нарушения, каза Славов. Съдът обаче я приел безрезервно и отказал да бъде направена повторна експертиза.

Свидетелите по делото също се викали тенденциозно. "Разпитани са само общински съветници от БСП, съветници, изключени от ГЕРБ, и явни мои политически противници", жалва се градоначалникът.

"В същото време не е призован бившият председател на Общинския съвет Наско Стефанов, който преди да бъде изключен от ГЕРБ, пламенно защитаваше изграждането на водопровода, а сега се подписа под сигнала срещу мен", подчерта Славов.

Освен това имало и конфликт на интереси, тъй като съпругът на съдийката по делото бил прокурор, който води други дела срещу общината.

Според Славов прокуратурата и съдът в Ямбол са станали маша в ръцете на групата негови противници, които искат да го дискредитират.

"Атаките срещу мен са провокирани от интерес към кметския стол в Ямбол. Кметското място стана апетитно. Бях осъден, защото си свърших работата, изградих водопровод. Ако съм облагодетелствал някого, съм облагодетелствал само града", подчерта още Славов.

Кметският пост в града бил особено привлекателен, защото за 3 години са спечелени 21 проекта за близо 20 млн. лева, предстои да се кандидатства и по още проекти, по които се чакат пари, обясни кметът.

Запитан дали ще се оттегли от поста, ако и Апелативният съд потвърди присъдата, Славов каза, че не би гадал какво ще е решението на следващата съдебна инстанция.

"Нека оставим институциите да си свършат работата", коментира той.

"Знаменосецът на групата срещу мен е човек с 10 присъди", каза още кметът. Оказа се, че визира вече независимия общински съветник Николай Ганев, бивш шампион по бокс, който лично беше дошъл на пресконференцията на кмета.

"Няма нищо вярно в това, което говори кметът. Единствените настъпени интереси са неговите, които обслужват хората, които му дадоха пари за изборите. Никой няма намерение да става кмет, още по-малко аз", заяви Николай Ганев.

"Кметът продължава да си изпълнява задълженията, въпреки че би трябвало да го отстранят“, допълни той. Общината в момента работи на автопилот, страх е сковал всички хора", подчерта още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

ivan

преди 13 години

kmeta e vinoven 4e opravi vsi4ko kak edin komonisti4eski kmet na iambol ne osadiha te ne sa pipnali ni6to samo gerb

56

Лудост

преди 13 години

Да експертизи???? за какви експертизи ми говориш...няма такива неща...не е поръчал дори експертизи , ако говориш за блок 20. Никакави експерти не са питани..не ,че трябва да се сагласят въз основа на експертизите, но поне да се мине по реда. Няма какво да съжаляваш ние сме далеч от Ямбола отдавна и незнам за Германия и в кой град си там, но в САЩ мога да те уверя, че този нямаше да издържи и ден с елементрните си измами и непокиско държание.

55

Glas za Kmeta

преди 13 години

Az viveia v Germania skapi i moga da te oberia, 4e tozi kmet v Germania nikoga niamashe da bade saden, stoto ozenkata ot taka nare4enite eksperti, viz eksperti, ne nikakva ozenka...Taka 4e te overiavam, 4e tochno v po-hubavata 4ast ot Evropa tozi kmet samo steshe da bade uvazavan i otnovo izbran. No kato vi gledam pove4eto tam ne zasluzavate nisto po-hubavo ot edna kradliva Nikolinka otnovo...Sramuvam se za vsi4ki vas, koito pluete i razkazvate lazi za kmeta. Gospodin Slavov, gordeia se s vas!

fallback