Снимка: БГНЕС

"Съдебният процес срещу мен е тенденциозен и опорочен от самото му начало до присъдата", каза на пресконференция в София кметът на Ямбол Георги Славов, който беше осъден на 5 години затвор от Окръжния съд в града в края на октомври.

По думите му нападките срещу него идват от кадри на БСП и изключени от ГЕРБ общинари, тъй като откакто е в общината, настъпил много политически, икономически и лични интереси.

Кметът беше обвинен в превишаване на правата и служебните си задължения, при което е ощетил общината с над 2 милиона лева. Обвинението е за възлагането и изпълнението на обществена поръчка за изграждане на водопровод и канализация на две улици. Договорът е сключен през 2008 г. с фирма "Диана комерс".

"Присъдата е абсурдна", категоричен е Славов, който обжалва пред Бургаския апелативен съд.

"Наруших много икономически, политически и лични интереси", каза Славов. Според него обвинението се крепи на съмнения, догадки и предположения.

Още по темата

"Прокуратурата се съмнява, че съм искал да усвоя 4 млн. лева от държавата за асфалтиране, но преди това да направя водопровода под тези улици, за да не се опорочи идеята на новото асфалтово покритие, но не подкрепя с нито едно убедително доказателство, че съзнателно съм целял облагодетелстване на конкретното търговско дружество. Щом прокуратурата казва „А“, да каже и „Б“ – какъв е мотивът на кмета?", категоричен е Славов.

Според него нито в досъдебното, нито в съдебното производство има и намек да се търсят доказателства в тази посока.

"Не е изяснено дори какво се е случило с парите, които са платени на фирма „Диана комерс“ – някаква супер печалба ли е формирана, някой ми ги е върнал на мен ли", разясни Славов.

Експертизата, която е единственото реално доказателство, върху което стъпва обвинението, по думите на кмета е изготвена от неспециалисти и е пълна с грешки и парадокси. В нея има 11 груби нарушения, каза Славов. Съдът обаче я приел безрезервно и отказал да бъде направена повторна експертиза.

Свидетелите по делото също се викали тенденциозно. "Разпитани са само общински съветници от БСП, съветници, изключени от ГЕРБ, и явни мои политически противници", жалва се градоначалникът.

"В същото време не е призован бившият председател на Общинския съвет Наско Стефанов, който преди да бъде изключен от ГЕРБ, пламенно защитаваше изграждането на водопровода, а сега се подписа под сигнала срещу мен", подчерта Славов.

Освен това имало и конфликт на интереси, тъй като съпругът на съдийката по делото бил прокурор, който води други дела срещу общината.

Според Славов прокуратурата и съдът в Ямбол са станали маша в ръцете на групата негови противници, които искат да го дискредитират.

"Атаките срещу мен са провокирани от интерес към кметския стол в Ямбол. Кметското място стана апетитно. Бях осъден, защото си свърших работата, изградих водопровод. Ако съм облагодетелствал някого, съм облагодетелствал само града", подчерта още Славов.

Кметският пост в града бил особено привлекателен, защото за 3 години са спечелени 21 проекта за близо 20 млн. лева, предстои да се кандидатства и по още проекти, по които се чакат пари, обясни кметът.

Запитан дали ще се оттегли от поста, ако и Апелативният съд потвърди присъдата, Славов каза, че не би гадал какво ще е решението на следващата съдебна инстанция.

"Нека оставим институциите да си свършат работата", коментира той.

"Знаменосецът на групата срещу мен е човек с 10 присъди", каза още кметът. Оказа се, че визира вече независимия общински съветник Николай Ганев, бивш шампион по бокс, който лично беше дошъл на пресконференцията на кмета.

"Няма нищо вярно в това, което говори кметът. Единствените настъпени интереси са неговите, които обслужват хората, които му дадоха пари за изборите. Никой няма намерение да става кмет, още по-малко аз", заяви Николай Ганев.

"Кметът продължава да си изпълнява задълженията, въпреки че би трябвало да го отстранят“, допълни той. Общината в момента работи на автопилот, страх е сковал всички хора", подчерта още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase