Снимка: Булфото
fallback

Панагюрище иска 30% от приходите от гастролите на Панагюрското златно съкровище да влизат в общинската хазна. 

“Редно е част от парите, събрани от изложения по света, да идват при нас, за да ги използваме за култура”, коментира пред кореспондента на Dnes.bg кметът на града Георги Гергинеков.

По думите му спорът между София и Пловдив чия собственост е златото е меко казано некоректен.

“Самото име на Панагюрското съкровище сочи това”, допълни Гергинеков.

На въпрос съгражданите му искат ли находките да се върнат в Историческия музей в града, Гергинеков отговори:

“Разбира се, че искаме, но не храним илюзия, че някой ще ни ги даде”.

По-рано през деня Общинският съвет в Панагюрище прие декларация, която е адресирана до премиера и до културния министър.

Oще по темата

В нея общинарите освен че настояват златото да се върне в града, искат и в общината да постъпват пари от изложенията.

“Въпреки че трябва да отчетем факта, че всички паметници на културата са изключително държавна собственост и държавата е тази, която трябва да реши къде да се намира Панагюрското златно съкровище, отбелязваме и друг факт, а именно това, че то принадлежи на цяла България и на цялото човечество.

Колкото повече пътува по света съкровището, то става визитка не само на страната, но и на нашия град”, коментираха още общински съветници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Индиана Джонсов

преди 13 години

Ония,които са заровили златните стомни преди няколко хиляди години дали са знаели,че са панагюрци?

20

Ицо

преди 13 години

Ще пробвам да бъда кратък. Съкровището може би е скрито при данъчна проверка в миналото. А може да е било откраднато и скрито. Кой силен владетел би го крил иначе? Тъй.... Произведено е в Мала Азия. Според мен си е световно наследство. 30% за Юнеско 30% за България, 30% за Панагюрище, 10% НАП

19

123

преди 13 години

Дайте направо да го върнем в земята, та никой да не дърпа чергата към своя район:)Има неща от национално значение и други от регионално. Отидете в големите музеи по света и вижте артефакти от всички краища на Света! Ако всички експонати се върнат там където са открити - то, нищо няма да остане за гледане, лейдийс енд джентълмен.Проблемът Столица - Провинция иде от малките душици завистливи на матриала.. даа!

fallback