Снимка: БГНЕС
fallback

Тревожна тенденция наблюдават производителите на мед у нас. По думите им с всяка изминала година броят на пчелите намалява.

Според пчеларите, ако тази тенденция се запази, до 2025 години пчелите в целия свят ще изчезнат.

Производителите освен това се притесняват, че недобросъвестни търговци продават мед менте на българския пазар.

Родът на Иванка Хосейни се занимава с производство на мед вече един век. Тя самата се грижи за пчели от 30 години и споделя, че не боледува, защото всяка сутрин хапва лъжица от натуралния продукт. И тази година Иванка е изложила своя мед на традиционния Меден базар в Пловдив, на който участват пчелари от цялата страна.

„Произвеждам мед от дълги години и се дразня на колеги, които се опитват да пробутат ментета”, сподели пред Dnes.bg пчеларката Иванка Хосейни.

Пчеларите са притеснени, че масово търговци предлагат на пазара фалшив мед, който няма същите полезни качества като истинския, защото е примесен със сладък екстракт от царевица.

„Качественият мед трудно се различава от некачествения. Този, който се излага на подобни базари, е проверен в лаборатория и само така можем да сме сигурни какво има в бурканчето”, казва пчеларят Димитър Бонев.

Пчеларите се тревожат и че пчелите са на изчезване.

„Масово пчелите се разболяват от така наречения израелски вирус”. Това каза пред Dnes.bg д-р Мирослав Белчев, който също е изложил своята продукция на медния пазар в Пловдив.

„В Китай големи области са третирани с опасни препарати и по този начин там са избити голяма част от пчелите. Затова в момента хората на ръка събират прашец и на ръка опрашват дърветата”, каза д-р Белчев. Според него обаче тази практика в световен мащаб не може да се приложи.

Пчеларите твърдят, че за техния мед има голям пазар в Европа, но изкупната цена е много ниска. За сравнение килограм мед се купува на цена от 4 лева, а търговци в Гърция например го продават за 16 евро.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

арее

преди 13 години

бла бла бла стига ме занимавахте с глупости бе да ви *** и тъпия сайт

75

Mitko 1982

преди 13 години

Много сили и приказки се хвърлят .... Несмятате ли , че с един закон за премахжане на ментето от пазара нещата ще се оправят ! Тряба само да се разчупи лобито отгоре и така !? Сложна работа може би !?

74

дасда

преди 13 години

Между другото, бях чел една книга за Ванга, където споменаваше, че пчелите съвсем скоро ще изчезнат, след тях доста видове плодове, зеленчуци, а накрая и водата. Естествено не беше формулирано точно както го написах, но като прочетох пчелите си спомних прочетеното отдавна.

fallback