Сградата на ТЕЛК. Снимка: Dnes.bg
fallback

Има опасност близо 300 хиляди души от цяла Южна България да останат без инвалидна пенсия и без помощи за ток и парно. Причината е заповед на община Пловдив, с която местната управа си взима сградата на ТЕЛК. Държавната институция се е помещавала през последните 10 години под наем.

Преди 15 години сградата зад Съдебната палата е била ясла, днес в нея се помещават комисиите на ТЕЛК, които обслужват най-големите области на Южна България. На ден през гишетата минават за освидетелстване по 100 души с увреждания, а на месец се преосвидетелстват допълнително по 1500 инвалиди.

Най-недоволни от закриването на ТЕЛК са болните, които всеки ден се редят на дълги опашки.

"Пълен абсурд е да ни местят сградата, тук е удобно, защото е на центъра", обясни пред Dnes.bg една от чакащите жени пред лекарските кабинети.

Според д-р Райна Ангелова, която работи 20 години в ТЕЛК, заповедта е недопустима.

"За да се измести ТЕЛК, работата трябва да спре поне за един месец, а това означава, че хиляди ще останат без инвалидна пенсия", коментира административният отговорник на ТЕЛК д-р Райна Ангелова.

Друг проблем е, че цялата картотека на лекарската комисия от над 300 хиляди досиета трябва да бъде изнесена, но към момента не се знае къде.

"Аз освидетелствам психичноболни, ако кажа на един от тях, че ще остане един месец без пенсия, той ще ме убие", жалва се психиатърката на ТЕЛК.

"Ще намерим сграда на ТЕЛК и няма да изгоним лекарите насила", обясни зам.-кметът по общинска собственост Александър Долев. Той каза още, че община Пловдив има намерение сградата да се превърне в детска ясла, защото местата не достигат.

Според хората, а и според част от лекарите, всичко се прави, защото теренът е апетитен. Те са на мнение, че от сградата не става ясла, защото кабинетите са оформени като за административни офиси, а дворът отдавна е застроен от нови сгради.

От Териториалната експертна лекарска комисия ще обжалват заповедта на общината пред Върховния административен съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 13 години

време е за акция "ТЕЛК -лекари" и данъчните да ги проверят какъв е стандарта им на живот.

19

Анонимен

преди 13 години

Това наистина е безобразие

18

Към Властимащите

преди 13 години

Е това му се вика социална политика да вземем от едни крайно нуждаещи се и да дадем на други ...така не губим нито левв. Само *** ли управляват тази страна или някъде там има и някой който мисли като прави нещо?????????

fallback