Разрушаването на блок 20 в ямболския комплекс „Райна княгиня” започна тази сутрин, съобщиха от общината.

Събарянето на съоръжението се извършва механизирано. За да се предотвратят инциденти, блок 20 се охранява, а около самата сграда на 10-15 метра от външните стени е издиганата предпазна стена, висока над 1.50 м.

На събарянето на блока ще работят около 40-50 работници. След пълното разрушаване на сградата теренът трябва да бъде заравнен нацяло, а строителните отломки и отпадъци – почистени.

Според договора с фирмата изпълнител, дейностите по разрушаването на опасния блок трябва да приключат в рамките на 40 дни.

Припомняме, че бедствено положение беше обявено на територията на бл. 20 в Ямбол и прилежащатата му територия. Кметът Георги Славов издаде специална заповед за това.

Тежък инцидент бе поводът - панел от прословутия блок, паднал и помел момиченце на 10 години.

Малката Бюлбюл е с травми на черепа, гръдния кош, на таза и още много други увреждания. Тя е в кома, в отделението за реанимация на ямболската болница.

Ромите, които през целия ден тогава буйстваха и рушаха панелите в блока, след инцидента бяха настроени войнствено.

По-късно сградата беше оградена с метална ограда. Конфликтът назря след като бе издадена заповед блокът да бъде освободен до 16 септември и след това да се разруши.

Още по темата

Някои започнаха да се изнасят, а други - с чукове и лостове да разбиват панелите.

Блокът от години се разрушава. Няма ток, няма вода, цели стени липсват. За дограма и стъкла въобще не може да се говори.

Сградата е обявена за непосредствено опасна за живота и здравето на живеещите в нея след обследване на специална комисия от май 2010 г., като въз основа на протокола от него има издадена заповед на кмета за премахване на строежа.

Бедственото положение е за срок от 30 дни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase