Снимка: Dnes.bg

Траурният мемориал на централните гробища в Пловдив, който според общината ромският барон Цар Киро е издигнал незаконно, беше срутен от мощен 60-тонен багер и 10-на работници на Жилфонд.

Там са гробовете на бащата и сина на Кирил Рашков.

Постройката, която според издаденото разрешение би трябвало да бъде само навес, се издига на няколко метра височина.

"Тя е абсолютно незаконна, няма проект и съответните разрешителни", обяви заместник-кметът по общинската собственост Александър Долев.

Дейностите по събарянето започнаха преди седмица. През почивните дни работниците са демонтирали част от кофража, а сега се разбива и извозва бетонната конструкция.

"След като приключи събарянето, ще се изчисли колко е стойността на демонтажа и общината ще заведе иск към Цар Киро, ще налижи и глоба", уточни Долев.

Той бе категоричен, че ще поиска от Дирекцията за национален строителен контрол оставката на регионалния шеф Димитър Кацарски.

Кацарски е уличен от местната власт в даване на позволение за незаконни строежи, включително и на постройката над семейната гробница на Цар Киро.

Още по темата

Самият Рашков обяви, че заради "вандалщините" е лежал в болница.

Медийните скандали около събарянето на мемориала били повлияли на сърцето му. Той каза, че няма да влиза в пререкания с общината, но подчерта, че има разрешение за строеж и го показа.

Това, че не се е съобразил с ограничителните строителни работи, Рашков обяви за некомпетентност от негова страна.

"Ще си платя глобата от около 500 лева, която ще ми наложи общината, ще си извадя разрешителни и пак ще си издигна навеса над паметника", бе категоричен ромският алкохолен бос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase