Зърненият баланс на страната е осигурен и няма нужда от паника по веригата зърно–брашно–хляб.

Това каза зам.-министърът на земеделието и храните Светла Боянова по време на пресконференция след заседанието на Консултативен съвет по зърното (КСЗ).

Около 3,6 млн. тона пшеница са ожънати тази година, каза още зам.-министърката.

"Има достатъчно пшеница, за да се обезпечи производството на хляб, а цените в България следват тенденциите на развитие на Общия европейски и световен пазар. До 20 август ще бъдат ясни окончателните данни за качеството на ожънатата пшеница", допълни още тя.

Според хлебопроизводителите, в момента тон качествено брашно се търгува от 600 до 620 лв. за тон. Ако се запазят тези цени, килограм хляб ще струва между 1,20 лв. и 1,40 лв., смятат от бранша.

Председателят на националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов заяви, че страната ни се намира в изгодна за износ ситуация, след като Русия забрани временно експорта на зърно. По думите му България има възможност за експорт на 1-1,1 млн. тона пшеница.

"След като пшеницата в България е на световни цени, брашното се опитваме да го продаваме на борсови цени, нормално е хлябът да поскъпва", каза и председателят на КЗС Красимир Аврамов.

"Ако може да се говори в момента за повишаването на цената на хляба, то е резултат от повишаване на суровините по веригата, но това няма да удари сериозно крайните потребители", коментира Георги Попов от Асоциация на хлебопроизводители „Хляб за България”.

"Няма място за противопоставяне на интереси, всички сме участници в този процес. Цената се движи на пазарен принцип, а предлагането на брашно в България винаги и било голямо", заяви Савина Влахова от Съюза на българските мелничари.
   
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase