Чужди туристи са отказали резервации за почивка в района на Черноморец заради забраната за ползване на плажа Вромос, който се намира между Бургас и Созопол.

Тя бе издадена преди два дни от областния управител в Бургас Константин Гребенаров след екоконстатации, че на плажа има радиационен фон – два пъти над нормата.

Според кмета на Черноморец обаче радиация на плажа няма. По този повод стотици жители на градчето излязоха на протест.

По думите им заливът Вромос е съвсем чист. Има хора, които са го ползвали с години и сред тях няма такива, които са се разболели заради завишената радиация.

"Ще поръчаме независима експертиза, която да направи измервания. Учуден съм защо държавата обяви преди месец плажа на Вромос на търг, при положение че е радиоактивен", коментира кметът.

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков се срещна с днес протестиращите. 

Той обеща, че ще бъде извършено второ експертно замерване и оценка на плажа и ако се окаже, че радиационният фон е в допустимите норми, заповедта за забрана за плажуване ще бъде отменена.

Още по темата

Цялата документация по случая "Вромос" ще бъде събрана и преразгледана, обеща финансист №1.

"Чух какви ли не версии, но при издаването на заповедта съм се ръководил единствено от грижа за здравето на хората. При данните за радиацията, които получихме от националната лаборатория, съвестта ми не позволява да рискувам", заяви областният управител Гребенаров. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase