Снимка: Булфото
fallback

На най-малко десет мечки в Смолянско ще бъдат сложени нашийници с GPS.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще издаде разрешителни за отстрел на кафява мечка, ако няма алтернативно решение на проблема с набезите на дивото животно.

След инцидента с трагично загинал човек от село Кутела преди два месеца МОСВ поръча най-необходимите средства за предпазване от нападение от мечки за населението от района.

МОСВ е купило и до седмица ще предостави на хората в региона 80 броя електропастири за защита на стопанствата, десет фотокапана и 100 флакона със специален защитен спрей.

Министър Нона Караджова е изпратила писмо до областния управител на Смолян, че при необходимост могат да бъдат издадени разрешителни за отстрел на кафява мечка. 

През тази година са издадени три разрешителни за отстрел на кафява мечка в Смолянско. От тях едно не е реализирано и може да се използва.

Oще по темата

Сега МОСВ работи по проект на стойност 170 хил. лв., по който се очаква доставката на предпазни средства за хората от застрашения регион.

С цел разселване на животните във високите части на планината ще се засаждат и диви плодни растения - къпини, сливи, малини, боровинки, ягоди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

еколог

преди 13 години

Нямам думи след като прочетох елементарното ти разсъждение....нищо не разбираш от екология...всичко е насочено към подобряване живота на човека, но щом не го проумяваш...хвърляй си фасовете по улиците, *** където свариш, нека всеки човек си кара сам колата всеки ден...и т.н...все елементарни неща които вече си дават отражението и всички един ден ще съжаляват за малоумието си!!! и ако не ти ясно защо и животните се включват си виж урока за екосистема и кръговрат на веществата!!!

26

Анонимен

преди 13 години

да живеят мечките.пратете им станишев доган и кобурга да бъдат изядени

25

Жоро

преди 13 години

Значи за теб човека в случая е много по маловажен от некакъв хищник , не проумяваш ли че такива организациики драпат постоянно да се докопат до нови проекти с цел усвояване на средства.И те като теб мислят че човешкият живот е по маловажен от този на мечките.Повдига ми се от такива еко *** *** които защитават хищниците , от такова мислене държавата ни е на тоя хал сега.Защото никой не мисли за хората.

fallback