АЕЦ "Козлодуй". Снимка: Булфото
fallback

След сработване на автоматична технологична защита в 14.21 часа се е изключила една от четирите главни циркулационни помпи на Пети блок на АЕЦ "Козлодуй". Това съобщиха от пресцентъра на централата.

Вследствие на работата на автоматиката, блокът се е разтоварил до 60 процента от номиналната си мощност.

За намаляването на мощността на блока незабавно са били уведомени Агенцията за ядрено регулиране и Електроенергийният системен оператор.

Причините за сработването на защитата са изяснени и съгласувано с Централното диспечерско управление дейностите по възстановяването на мощността на Пети енергоблок започнаха около 22.00 часа.

Изключването на главната циркулационна помпа и намаляването на мощността на блока нямат отношение към радиационната обстановка на площадката и в района на АЕЦ "Козлодуй", отбелязват от централата.

Другият 1000-мегаватов блок на атомната електроцентрала - Шести, работи с номинална мощност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

85

Анонимен

преди 13 години

АЕЦ трябва да с много нива на защита. Ако в България няма пари за да се осигури надежност на АЕЦ съобразена с Европейските стандарти, то е по-добре да се затворят тези стари и амортизирани атомни реактори от времето на студената война.

84

КИП

преди 13 години

Млади момко,Една АЕЦ не ти е Шкода Фабия!При ТЕЦ ако едно съоръжение не е работило 48 ч. задължително се прави проба на защитите.Ако има проблем се отстранява.На по-опасни места защитите са дублирани и...Абе кво съм седнал да споря с дилетанти!Като искаш да си в безопасност-самолета и на Антарктида!То централи ако думкаха така лесно,да бяхте останали една шепа народ по света.

83

Анонимен

преди 13 години

И този "лъжлив сигнал" се получава след една модернизация платена с европейски пари. Корозията не става за година-две, явно това е оборудване на фалиралия СССР.Колко още такива корозирали или износени контакти има?Какви електрически вериги ще се затворят и/или отворят утре и ще ни изтребят?Каква е тази модерна технология която не се диагностицира?Днес дори и в автомобилите средна класа се вграждат системи за автодиагностика и предотвратяване на повреди.

fallback