Снимка: Булфото

Над 450 тютюнопроизводители протестират в центъра на Дулово. На място са и кметовете на общините Исперих, Кубрат, Завет, Разград, Тервел, Тутракан, Сливо поле, Главиница, Сивото.

Кметът на Дулово Гюнер Рамис заяви, че подкрепя тютюнопроизводителите в техните искания. При него е постъпило заявление с искане само за мирен протест, като не е упоменато провеждането на гладна стачка.

По думите му проблемът трябва да се реши, тъй като става дума за нещо, което тютюнопроизводителите са изработили реално.

Според кмета на Дулово в предишните години не е имало такъв проблем. Гюнер Рамис коментира още, че кризата не е само българска – тя е и европейска, и световна, ето защо правителството трябва да има една социалноотговорна политика.

Над 18% е безработицата в района на община Дулово, допълни още градоначалникът. В района няма промишлени предприятия, така че хората разчитат предимно на селското стопанство и животновъдството, но и в този сектор изпитват трудност в реализацията на продукцията и в изкупните цени.

ДПС подкрепят исканията на хората, тъй като това са граждани на България и не може да се говори за етнос и религия, каза още Гюнер Рамис.

Засилено е полицейско присъствие в Дулово. Протестиращите тютюнопроизводители са издигнали знамето на България, както и плакати с исканията си.

Продължават да прииждат тютюнопроизводители и на протеста край Първомай. Хората силно се надяват на място да пристигнат министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и министърът на финансите Симеон Дянков.

По думите им по-голямата част от 116 млн. лв., които ще им бъдат изплатени, ще се върнат обратно в бюджета на държавата, тъй като с тях ще си изплатят осигуровките и лихвите по кредитите и други задължения, които са се натрупали във времето.

Протестиращите казват, че гладът и мизерията са ги изкарали на днешния протест.

Приключи протестът на тютюнопроизводителите и в Гоцедечевско. В днешния протест са участвали около 600 души. Мирният протест е преминал под засилено полицейско присъствие.

На утрешния протест, който отново ще се състой на площада в Хаджидимово, се очаква да присъстват повече тютюнопроизводители.

Те се заканват, че утрешният протест отново ще бъде в рамките на два часа и ако няма резултат, ще се премине към активни протестни действия, като се предвижда да бъдат блокирани пътища.

„Ние сме готови на всичко, защото нямаме пари. Трябва нещо да работим и да печелим, за да можем да живеем. Настроението сред тютюнопроизводителите не е добро за управляващите”, каза тютюнопроизводителят Иван Сабахлъков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase