Подготвя се скрита приватизация на Окръжна болница – Пловдив, алармира общинският съветник и председател на групата на ГЕРБ в местния парламент Дани Каназирева.

По думите й и икономически, и лобистки интереси целят да отнемат от общината най-голямото здравно заведение в Южна България.

На мнението на Каназирева са всички съветници без изключение. Новата здравна министърка Анна-Мария Борисова е изпратила предложение за увеличение на държавния капитал от 51 на 77%.

Борисова иска и промени в борда на директорите. "Това е трети опит за тайна приватизация на Окръжна болница", заяви Каназирева.

"Смятаме, че в случая министърът на здравеопазването е подведена от юристите си", обяви местната шефка на ГЕРБ.

Преди дни съветниците отхвърлиха единодушно предложението за промяна в капитала и борда на директорите в МБАЛ „Пловдив”.

Искането от страна на ресорното министерство беше по-голям държавен дял в болницата заради покриването на дълга му от 3,5 милиона лева и 1,2 милиона лева, отпуснати от националния бюджет за капиталови разходи.

При това положение, ако съветниците все пак гласуват отново предложението, участието на община Пловдив се стопява от 23 на 10,88%. Комисия от съветници ще разследва случая и ще сезира премиера Бойко Борисов.

Областният управител Иван Тотев, когото Dnes.bg потърси за коментар, бе лаконичен:

"Сигурен съм, че Дани Каназирева не е разбрала нещо, тя е заблудена, едва ли министър Борисова ще направи опит да ощети пловдивската община по какъвто и да е начин".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase