Снимка: Булфото

Най-голямата зеленчукова борса на територията на Южна България е тази в пловдивското село Първенец.

Преди години 7000 миноритарни акционери – физически лица, се обединяват в дружество „Родопи 95” АД.

Председател е агрономът Стойна Гечева, а изпълнителен директор – Христо Панайотов.

Преди дни с кореспондента ни се свърза представител на около 200 недоволни акционери.

Васил Гюрдиев обяви, че говори от тяхно име, и хвърли ръкавицата, обвинявайки шефовете си в задкулисни игри, източване на дивиденти, ощетяване на акционерите, монопол над дружеството и в наливане на пари в партийната каса на БСП.

„Стойна Гечева е стар кадър на червените, а синът и Явор Гечев е председател на Младежката организация на БСП в Пловдив“, заяви Гюрдиев.

По повод на обвиненията, че ръководството на борсата спонсорира БСП, се свързахме с областния лидер на столетницата Петър Мутафчиев.

Пред Dnes.bg той категорично отрече партията му да е получавала пари от дружеството.

“Това са лъжи, които твърдят група акционери, които искат чрез смяна на ръководството да извлекат лична облага за бизнеса си“, заяви Мутафчиев.

На 5 юни предстои да се проведе отчетно-изборно събрание. За целта месеци преди това служители на борсата събират подписи от акционерите.

Друго стряскащо обвинение на Васил Гюрдиев е, че пълномощните от минали събрания не са били заверявани по надлежния ред в присъствието на кмет или нотариус. 

Справка установи, че по този случай Районна прокуратура е образувала проверка, която се извършва от сектор „Икономическа полиция” към ОДП Пловдив.

Dnes.bg откри и три жени акционери, които потвърдиха, че са слагали подписите си под пълномощните в домовете си без присъствието на нотариус.

В два от случаите жените са смятали, че слагат парафа си под документи, за да получат дивиденти.

„На акция получаваме по 0,26 лева. Освен това смятаме, че на събранията няма прозрачност, гласува се с чужди карти, имаме съмнения, че се подменя вотът“, допълни  Васил Гюрдиев.

От името на недоволстващите акционери той попита как в условия на икономическа криза цената на брой акция спада, а заплащането на управителния съвет, който се състои от 6 души, се увеличава.

„Нашият икономически интерес е единствено в това дружеството да се развива и да бъде финансов двигател на жителите на общината. Ние сме надпартийни и няма да допуснем да се наливат пари в която и да е каса на която и да е партия“, категоричен  бе Гюрдиев.

Шефката на борсата Стойна Гечева каза пред Dnes.bg, че се прави всичко възможно да се развива борсата, но в условията на криза това е трудно.

„Нищо от обвиненията не е вярно. Това са лъжи и инсинуации“, каза тя.

Изпълнителният директор Христо Панайотов пък ни показа документи, според които годишната печалба на дружеството е около 260 000 лева.

„От тези пари се плащат девиденти, заплати на служители, отделят се средства за инфаструктурата, която е в ужасно състояние. Как да увеличим цената на акция в условията на икономическа рецесия?“, попита Панайотов.

Недоволните акционери се заканиха да сезират министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, ако и на 5 юни вотът им бъде манипулиран.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase