Снимка: БГНЕС

Комисията за защита от дискриминация е решила, че Общинският съвет в Пазарджик, чрез приемане на разпоредбата на чл. 14 от Наредбата за обществения ред в общината с текст: "Забранява се публичното демонстриране и изразяване на сексуална и друга ориентация на обществени места", е извършил пряка дискриминация по признак сексуална ориентация.

Още по темата

Комисията предписва на Общинския съвет в Пазарджик да отмени разпоредбата, която заедно с публично обявените мотиви за нейното приемане, води до пряка дискриминация на основата на сексуална ориентация и като такава противоречи на Закона за защита от дискриминация.

На Общинския съвет в Пазарджик се предписва в бъдеще да се въздържа от приемането на подобни разпоредби, които поставят лицата с хомо и бисексуална ориентация в по-неблагоприятно положение в сравнение с лицата с хетеросексуална ориентация, като по този начин им пречи да упражняват свободно конституционно признатите им права и свободи.

На 20 март в Пазарджик имаше протест на организацията "Лесбийки, гейове, би и транссексуални (ЛГБТ) - действие" срещу наредбата.

От организацията ЛГБТ настояха, че текстът в Наредбата за обществения ред в общината нарушава правата на хората с различна сексуална ориентация, поради което е сезирана Комисията за защита от дискриминация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase