Анонимен имейл от неизвестна фирма, изпратен в Европейската банка за възстановяване и развитие, осуети намерението на пловдивския кмет да тегли €30 млн. заем.

Парите са необходими на градоначалника Славчо Атанасов, за да извърши спешен ремонт на малките улици и междублокови пространства в Града под тепетата.

Въпреки разразилите се спорове с местната структура на ГЕРБ, които бяха категорично против сума в такъв голям размер да бъде теглена и после връщана от джоба на пловдивчани, Атанасов надделя.

Той и заместниците му лобираха за ремонтните дейности, но когато потърсиха одобрение на съгражданите си, на публичното обсъждане, свикано именно с тази цел, се явиха едва десетина души.

Въпреки всичко общинските съветници гласуваха за искането на кмета.

Европейската банка за възстановяване и развитие трябваше да се произнесе до 27 април дали ще отпусне заема.

Заради анонимния мейл, в който се казва, че 30-е милиона няма да бъдат използвани по предназначение, финансовите експерти ще се произнесат по искането на общината след един месец.

“Как може да се случват такива неща. Едно от условията на банката беше тя сама да има контрол и да знае къде отива всеки изразходван лев. Всички процедури ще се извършват по правилата на ЕБВР. Усвояването на парите ще бъде обявявано публично и ще е напълно прозрачно”, заяви пред Dnes.bg кметът Славчо Атанасов.

Той припомни приказката как дяволът не пази българите в ада, защото те сами се дърпат надолу, и предположи, че анонимната фирма е просто маша в ръцете на опонентите му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase