Община Пловдив е решила да се справя с кризата, като обособи „синя зона” за паркиране в центъра.

Общинските финансисти са пресметнали, че приходите от такси ще са около 8 милиона лева, а чистата печалба за градската управа ще е около 4 милиона.

За обособяването на „синята зона” и изграждането на нови паркинги пловдивската община ще вложи общо 500 хиляди лева. Платеното паркиране ще обхване 85 улици и 2400 паркоместа в централната част на града.

Предвижда се да бъде увеличен и броят на „паяците” в Пловдив. Работното им време ще е от 8 до 19 часа в делничните дни и от 8 до 14 часа в събота. Първите 30 минути престой ще са безплатни, но за всеки следващ час шофьорите ще плащат по 1 лев.

„Таксите ще се събират с SMS-и или талончета, които ще се продават от районните управления”. Това каза за Dnes.bg заместник-кметът по организация на движението в Пловдив Руси Панчев. Според него това ще има голям икономически ефект за местната хазна.

В началото на месец май проектът за „синя зона” трябва да бъде гласуван от Общинския съвет. Кметът на Пловдив Славчо Атанасов е на мнение, че предложението ще срещне доста противници.

Пред Dnes.bg той изрази опасения, че предложението ще бъде атакувано от опозицията в местния парламент с икономически аргументи, но те едва ли ще повлияят на крайното решение.

Заместник-кметът по транспорт на Пловдив Александър Константинов прогнозира, че решението за „синя зона” ще бъде върнато от областния управител Иван Тотев за преразглеждане. По тази причина той е измислил къде ще командирова губернатора, докато текат дебатите.

„Ще го изпратим на Сейшелските острови да си почине, докато приемем решението за „синя зона”, каза за Dnes.bg Константинов, който е заместник-кмет от квотата на БСП.

Не е ясно обаче дали самият областен управител, който е и лидер на ГЕРБ в Пловдив, ще приеме екзотичната оферта за почивка.

„Синята зона” се очаква да носи по 8 милиона приходи на година на пловдивската община. Идеята е платената система за паркиране да заработи от средата на лятото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase