Държавата да изплати спешно парите, обещани на община Пловдив срещу приемането на столичния боклук на сметището край Цалапица. Това поиска с писмо до финансовия министър кметът на града Славчо Атанасов.

Той припомни, че за периода 2009–2011 година са договорени 26 500 000 лева, от които 15 милиона трябва са за 2010 г.

До този момент са приведени 800 000 лева за почистването на коритото на река Марица, обясни Атанасов. Според него обаче на общината спешно й трябват около седем милиона лева за реката и за строително-монтажните работи по изпълнението на инфраструктурни обекти.

Славчо Атанасов подчерта, че ако до две седмици не получи положителен отговор на искането си, ще последва второ, но вече "ултимативно писмо".

Ако средствата не бъдат разплатени в най-скоро време, съществува реална възможност Пловдив да откаже приемането на софийските бали, допълни кметът.

Няма фиксирани дати в това споразумение, парите са с решение на МС и ще бъдат приведени на Пловдив, както е по график, коментира областният управител Иван Тотев.

"Това е PR акция на Атанасов, тъй като по думите на Тотев той няма никаква юридическа възможност и обосновка да спре да приема софийските бали", допълни той.

"Кметът на Пловдив не е в позиция, в която може да поставя ултиматуми на правителството", каза още областният управител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase