Снимка: Dnes.bg
fallback

В навечерието на националния празник на България – 3 март, кметът на Пловдив Славчо Атанасов е напът да всее гняв в сърцата на съседна Гърция.

Градоначалникът, който е лидер на ВМРО-Пловдив, е изтипосал на билбордове в Града под тепетата поздрав към съгражданите си за националния празник Трети март с карта на България.

На нея обаче е изобразена и част от Гърция и Македония.

Надписите са “Вяра, Морал, Родолюбие и Отговорност”, което е абревиатура на ВМРО. Възмутен, консулът на Гърция Николаос Пиперигос е поискал спешна среща с Атанасов.

Градоначалникът отказал да го приеме, оправдавайки се със спешни ангажименти в столицата.

Това принудило консула да потърси съдействието на областния управител Иван Тотев. Пред Dnes.bg губернаторът заяви, че ще си проличи какъв градоначалник е кметът по това дали ще бъдат премахнати билбордовете, които са цъфнали из цял Пловдив. Консулът пък от своя страна изрази мнение, че ставащото е скандално и недопустимо.

По думите му политическият ефект, който цели кмета, е грубо вмешателство в прекрасните отношения между двете съседни страни.

От ВМРО-Пловдив заявиха, че Трети март е националният празник на страната ни и че картата, изобразена на рекламните пана, е била предмет на международни договори от 1878 година.

Местните войводи препоръчаха на консула да се обърне към Народното събрание с искане да се отмени националният празник.

Те заявиха, че винаги на такива дни ще поставят подобни пана и няма да спрат да тачат Санстефанска България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

322

Иванов

преди 14 години

Истината боли,но това е историята ,драги византийци...Следващият път ВМРО ще сложи на билборд карта на Велика Симеонова България...

321

БЪЛГАРИН

преди 14 години

Този гръцки консул какво се възмущава толкова?! Защо не се възмути, когато барикадираха границата ни? Да си седи мирно и тихо! Да си гледат там преговорите с Китай (да изкупят гръцките заеми - а това си е чиста продажба на гърция) и да не се бъркат в делата на България! Нека се разходи из северната част на гърция - там хората говорят на български език! Та затова този византиец да си мълчи и да не налива масло в огъня!

320

Ники

преди 14 години

Бил възмотен консула да не се развалят прекрасните отношения с Гърция ! Ами като са толкова прекрасни защо не премахнаха блокадата на границата, а чакаха Б.Боросив да ходи да им се моли ? И освен това тази карта е реална в Гърция има много българи който се страхуват открито да го признаят, както и в Македония, картата е РЕАЛНА !!!

fallback