Снимка: Булфото

Социалният министър Тотю Младенов заяви, че държавата ще направи всичко възможно от една страна да не се компрометира проектът за магистралата "Люлин", а от друга, да има пълна гаранция за защита на интересите на работниците.

Министърът каза това след края на срещата, инициирана заради проблемите с плащането на българските строители на магистралата от страна на турския изпълнител на проекта "Мапа Дженгиз".

Младенов пое ангажимент държавата да направи всичко възможно да се нормализират отношенията между работниците и компанията.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, който също е участвал в срещата отбеляза, че заедно със синдикатите ще започне диалог, и е даден срок до две-три седмици да има втора подобна среща.

Плевнелиев добави, че при констатирани нарушения от агенциите към социалното министерство Агенция "Пътна инфраструктура" може да изисква налагането на санкции на фирмата.

"До три седмици ще са готови първите резултати от проверката за това доколко качествено е изпълнението на обекта от страна на турската фирма", допълни министърът.

Още по темата

Президентът на КНСБ Желязко Христов каза, че в България всички оперативни мениджъри трябва да се държат като в европейска държава, а не да се работи по измислени системи и правила и добави, че вътрешна система на заплащането на труда не може да има.

Социалният министър припомни, че според подписан протокол от 10 ноември между министерството и турската фирма, фирмата е поела ангажимент да спазва трудовото законодателство на България, да изпълнява задължителните предписания на Главна инспекция по труда и да осигурява равни условия на труд и заплащане както за българските, така и за чуждестранните граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase