Снимка: БГНЕС
fallback

Кучетата в хасковския зоопарк са умъртвявани незаконно, съобщиха от фондация "Четири лапи".

От фондацията подадоха жалба до министър Валери Цветанов за нарушенията и бездействието на Районната ветеринарномедицинска служба.

Твърденията на управителя на зоопарка в Хасково, че извършената от него на 30.04.2009 г. евтаназия на 24 кучета е законна, не отговарят на истината, твърдят от българския офис на международната организация за защита на животните.
 
"Самото умъртвяване е извършвано на двора, пред очите на посетителите на зоопарка, което е изключително грубо нарушение на Закона за ветеринарномедицинската дейност", твърди д-р Марина Иванова от "Четири лапи".

"Недоумявам как може д-р Стайков да твърди, че законно е умъртвил кучетата, при положение че на територията на зоопарка дори няма помещение за извършване на ветеринарномедицински манипулации". 

От "Четири лапи” припомнят, че на 30.04.2009 г. представители на австрийската организация „Тирхилфе зюден – Австрия” са открили телата на 45 кучета в контейнери за смет в зоопарка в гр. Хасково.

Това е поредният случай на констатирани груби нарушения на Закона за защита на животните, след като в края на 2008 г. представители на същата организация открили пълни с трупове на кучета клетки в изолатора.

Според приетия в началото на 2008 година Закон за защита на животните всяка община трябва да организира кастриране на бездомните животни на своя територия, а на евтаназия се подлагат само доказано агресивни и нелечимо болни животни.

"Четири лапи” ще сезират Европейската комисия, в случай че и след третата им жалба не последват решителни действия за налагане на предвидените от закона санкции и не бъде прекратена незаконната дейност на община Хасково по залавяне и умъртвяване на бездомните кучета в града.

Dnes.bg припомня, че Фондация "Четири лапи" намери масов гроб на кучета и в Благоевград.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

338

kiro

преди 13 години

kuchetata useshtat loshite hora i zatova gi hapqt......ti qvno si ot tqh

337

Ani

преди 14 години

Абе квото искате си пишете, ама в Хасково няма бездомни кучета, а за глудници да не говорим. Така че, като няма кой да се грижи за кучетата, нека ги умъртвяват.

336

Vicki

преди 14 години

Na vseki, koito posegne na jivotno , bilo to ulichno ,ili ne , triabva da bude linchuvan publichno, a sled tova vsichko po protzedurata. Zakoni , zakoniiii tribvat be hora !!!!!

fallback